Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Administrator Account @ 2012. május 2. - 12:42 :: 4001 megtekintés :: 0 hozzászólás :: Madárcsengő

A madarak osztályába, a verébalakúak(!!!) rendjébe, a varjúfélék családjába tartozik.

Megjelenés

Az egész madár koromfekete. A hím és a tojó egyforma.

Szaporodás

Telepesen fészkel, gyakran több százas vagy akár ezres kolóniákban. A fészket a fák koronájába, ágvillába építi. Sokszor az előző évi fészket használja alapnak, ezért annak magassága akár az 1 métert is elérheti. Vékony ágakból épült, sárral kitapasztott, csésze alakú fészkét a pár együtt készíti. Ebbe rakja 4–5 színes, pettyezett tojását. Csak a tojó kotlik, a hím viszont eteti őt.

Életmód

Csoportosan keresi a táplálékát. A szántásokban a magok elfogyasztásával károkat okoz, de a különböző bogarak, férgek elfogyasztásával hasznot is hajt a mezőgazdaságnak.

A csoportos életmód sok szempontból előnyös, de hátrányai is vannak: minden madárnak meg kell védenie saját táplálékát a többiekétől. Ennek érdekében az eleség egy részét különböző üregekben, odúkban raktározzák. A számos rejtekhely észben tartása fejlett memóriát feltételez, emlékezniük kell ugyanis arra, hogy mit, hova és mikor rejtettek. Bizonyos táplálékok, például a rovarok romlandók, azokat nem lehet hosszú ideig tartalékolni, mások, bizonyos termések viszont sokáig nem romlanak meg.

A hangjuk rikácsoló, károgó. Akad közöttük sok jó hangutánzó, egyesek beszédre is megtaníthatók. Intelligensek, kiváló alkalmazkodóképességűek. Kiemelkedően fejlett gondolkodási képességgel rendelkeznek.

A vetési varjak általában 18-19 évig élnek.

A varjak száma a tél közepén a legnagyobb, amikor a vándorló madaraknak köszönhetően számuk egy-egy helyen az egymilliót is elérheti. Számuk februárban kezd apadni, amikor a telelő állomány maradék csapatai is elhagyják az országot. A varjak tömeges megtelepedésével hazánkban az eddigi adatok szerint nem számolhatunk, a varjútömegek tehát időszakos vendégek.

A varjak a rendszeres üldöztetés elől szinte menekülésszerűen költöztek emberi települések közelébe, városi parkokba.

Bár a vetési varjú 2001. óta védett, - eszmei értéke 10 000 Ft - fészektelepeit, és ezen keresztül a varjútelepeken költő kék vércséket a mai napig veszélyeztetik a varjak ellen irányuló célzott akciók, fiókaszedések, kilövések, fakivágások. A kék vércse a sólyomfélékhez hasonlóan nem épít fészket, a varjúfiókák kirepülése után szívesen költözik be varjútelepekre és költ varjúfészkekben. Így ha a varjútelepek száma csökken, a kék vércsék is nagy veszélybe kerülnek.

A fajt veszélyeztetettsége és a hirtelen állománycsökkenése miatt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – a kék vércsével együtt – a 2009-es év madarának választotta.

Érdekességek a vetési varjak életéből

A fészeképítő párok gyakran a szomszédos fészkekből is elemelnek fészekanyagot.

A hazánkban telelő kelet-európai varjak egyedszáma a 10 milliót is meghaladhatja. Egyes alföldi éjszakázó helyein télen akár 1 millió példány is összeverődhet.

A vetési varjak csapataihoz szívesen társulnak csókák, de dolmányos varjak szinte soha sem.

A vetési varjak általában 18-19 évig élnek.

Táplálkozási célra korábban rendszeresen szedtek ki varjúfiókákat (időnként még napjainkban is), főleg az ország északkeleti részén. Állítólag a jól elkészített varjúleves nagyon finom, de kérjük, hogy ne próbálja ki.

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés