Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Dunayné Limbek Andrea @ 2015. június 24. - 10:30 :: 8362 megtekintés :: 0 hozzászólás :: Ökoiskola

Ökoiskolai beszámoló 2014/15 tanév
Összeállította: Dunayné Limbek Andrea

Terepgyakorlatok:
Pénzesgyőri terepgyakorlat:
A 9. évfolyam ősszel ökológiai-botanikai terepgyakorlaton vett részt a Bakonyban. Az A osztály szeptember 23-24-én, a B osztály október 2-3-án utazott a megszokott helyszínre, Pénzesgyőrbe. Idén a szokásos két éjszaka helyett csak egyet töltöttünk a szálláshelyen, viszont az első nap már reggel elindultunk, így összességében nem volt sokkal kevesebb a hasznosan tölthető idő. Az időjárás sajnos nemigen kedvezett számukra, az első alkalommal a szokatlan hideg, a másodikon a folyamatos esőzés okozott egy kis kellemetlenséget, de ennek ellenére sikerült minden tervezett programot megvalósítani.
Az első napon délelőtt megnéztük a zirci természettudományi múzeum kiállítását, délután és a második nap délelőttjén a két csoport felváltva ökológiai méréseket végezett egy erdőben, illetve a kerteskői szurdokba vezető kirándulás során különböző társulás típusokkal és növényfajokkal ismerkedtek.

Idén a balatonfelvidéki és a bugaci terepgyakorlatot egy időben tartottuk, május 20-22-ig.

Balaton-felvidéki terepgyakorlat:
Az idény is megszerveztük a 10. évfolyam számára a Balaton-felvidéki földrajz-történelemi interdiszciplináris programot.
Szervezők: Ugron Ábel és Török Csaba, kísérő tanárok: Hargitay Annamária és Bíró Barbara.
1. nap: indulás autóbusszal 10:00 érkezés Tihany, apátság (történelmi előadások) majd a Levendula ház (földrajz - film, interaktív terem) amelyet egy kisebb túra követett a gejzír kúpokhoz- este érkezés a szállásra - Hullám Panzió, Révfülöp. Bográcsos vacsora!!!
2. nap: reggeli után indulás, hideg ebédcsomag, első szakmai program: Hegyestű, geológiai rezervátum - majd tovább a Káli-medence további látványossága felé: Kőtenger - innen az eső elmosta a további programokat (Szent-György hegy, Szigliget) - így egy alternatív (esős programnak megfelelő) megoldást kerestünk: a tapolcai Tavasbarlang látványos, szórakoztató és szakmailag is kiemelkedő élményt nyújtott. Este vacsora-bográcsgulyás!!! Majd palacsintázás - egyik diákunk születésnapi köszöntőjével egybekötve.
3. nap: reggeli - szobák átadása - és a hazaút következett.

Összességében szakmailag sikeresnek mondható, sajnos az utolsó napi programokat az eső (s a vele járó 11°C) elmosta.

 


Bugaci terepgyakorlat:

A teljes 7. évfolyammal utaztunk Soltvadkerti szállásunkra.
Kísérő tanárok: Percsy Éva, Kalocsai Orsolya, Dunayné Limbek Andrea,………….Fatime, Czakó Bence, Paszicsnyek János
Az időjárás kivételesen kegyes volt hozzánk, első napon szépen sütött a nap, második napon éppen csak szemerkélt az eső, majd este és harmadik nap már rendes esőzés volt.

1. nap: 14.30-kor indultunk az iskola elől 55 gyerekkel, útba ejtettük Kunpeszéren a viperafarmot, ezután a szállásunkra érkeztünk kb.19.30-ra, ahol meleg vacsora várt minket. Ezután még a gyerekek játszottak, fociztak, majd fürdés és takarodó következett.
2. nap: reggeli után megkaptuk a hideg ételcsomagokat, a hátizsákba pakoltuk a jegyzetfüzetet, tollat, vizet, esőkabátot, pulóvert, sapkát, napszemüveget, fényképezőgépet és indultunk Bugacpusztára.
Délelőtt az egyik osztály az Ősborókásba ment Bojtos Ferenc (Csemete Egyesület) vezetésével, míg a másik osztály a Pásztormúzeumnál megismerkedhetett a puszta kialakulásának történetével, a régi pásztorok életének jellegzetességeivel, akkori használati tárgyaival. Mindezeket Varga Mihály mondta el nekünk ízesen, tárogató- doromb- és kecskeduda hangjával is megfűszerezve.
Az osztályok ezután helyet cseréltek.
Ezután elfogyasztottuk hideg ebédünket, majd megnéztük a lovasbemutatót.
A délután folyamán az egyik osztály megnézte az őshonos állatfajokat (szürkemarha, rackajuh, mangalica) a karámban, majd Bence bácsival és Paszi bácsival különböző ügyességi játékokat játszottak, ezalatt a másik osztály két részre oszlott és különböző növényfajokkal ismerkedett meg Orsi néni, Andi néni, Évi néni és Fatime néni vezetésével.
Ezután az osztályok ismét helyet cseréltek.
Hazafelé még sétáltunk egy nagyot a pusztában és útba ejtettük Demeter Sándor öko-tanyáját, ahol egy kedves barátja megmutatta nekünk, hogyan termelnek áramot szélkerék segítségével, hogyan melegítik a vizet a napelemekkel.
Soltvadkertre érve betértünk a fagyizóba, ezután elfogyasztottuk meleg vacsoránkat.
Ezután még játszottak, fociztak, kosaraztak a gyerekek, a takarodó immár könnyebben sikerült, mint előző este.
3. nap: Reggeli után kipakoltunk a szobákból, majd a gyerekeknek játékos vetélkedőket tartottunk a tanult ismeretek felhasználásával.
12 órakor bepakoltunk a buszba, Jakabszállásra indultunk lángosozni, amit ebéd gyanánt fogyasztottunk el, 15 órakor megérkeztünk az iskola elé.
A terepgyakorlat jó hangulatban telt el, a gyerekek együttműködőek voltak, pozitív visszajelzéseket kaptunk gyerekektől, szülőktől egyaránt.


Idén is folytatódnak a „madárdalos szerdák”.
Az első félévben a következő madarakat hallhattuk csengőhangként:
szeptember: seregély
október: vetési lúd
november: gyöngybagoly
december: holló
január: búbos banka
február: barkós cinege
március: csuszka
április: szarka
május: sárgafejű királyka
június: sárgarigó

A hónap madaráról fényképes ismertető tablókat készítenek a gyerekek, melyeket az iskola több faliújságjára is kihelyezünk.
A madárbarát kert program keretében folyik a madáretetés az alsós osztályok közreműködésével.
Szelektív gyűjtés
Továbbra is folytatjuk a PET palackok és a papír szelektív gyűjtését a gyerekek aktív közreműködésével. Folyamatosan kérem évfolyamfelelős kollégáim segítségét az osztályteremben levő gyűjtőedények rendszeres kiüríttetésében. Sajnos, sok esetben szemetet, ételmaradékot, megrágott almát, körtét találok a PET palack gyűjtőben, különösen a földszinten szembetűnő ez a jelenség, melynek orvoslásában szintén kollegáim segítségét kérem.
Félévkor az eddigi szállító, aki elvitte a palackokat, különböző, új törvényi szabályozásokra hivatkozva beszünteti tevékenységét nálunk. Egyelőre a közelben levő hulladékszigetre visszük a palackokat, később ez is meg fog szűnni, helyette a házhoz menő szelektív gyűjtés keretében szállítják majd el tőlünk.
Az Önkormányzattal, Gamesszal és KFKV-val történő egyeztetések után kiderült, hogy csak 2015 szeptemberben tudnak számunkra szelektív (kék és sárga) kukát biztosítani, addig egy másik vállalkozó szállítja el tőlünk a palackokat.
Tervezem, hogy az Önkormányzat támogatásával felújítom az iskola szelektív gyűjtő edényparkját, mert fokozatosan tönkremennek.
c. Kapcsolatok:

Pangea Egyesület (Pénzesgyőri tgyak)
Csemete Egyesület (Bugaci tgyak, terepvezetés az Ősborókásban)
Kiskunsági Nemzeti Park (Bugaci tgyak)
Fővárosi Állatkert (Bugaci tgyak)
Magyar Madártani egyesület (Öko-iskola-madárodúk, Bugaci tgyak- viperafarm)
Újbuda Környezetvédelmi Osztály (szelektív gyűjtés)
ÚPI
 

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés