Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Bethlen Admin @ 2009. október 4. - 9:53 :: 13421 megtekintés :: Biológia

A zöld küllő – zöld harkály, külü, zsolna, zsóna, sárküllő, horokály, zöldharkály – Magyarországon eléggé gyakori madár.

Hossza 31 cm. Lomberdőkben fészkel. Odva 1-15 méter magasságban található. Májusban költ; 6-8 tojása porcellánfehér. Elhagyott odvaiban sok hasznos madárfaj tanyázik.
A zöldküllő széltében elterjedt madár. Talán Spanyolország és az északoroszországi tundra kivételével egész Európában mindenütt odahaza van. Előfordul Perzsiában és Kis-Ázsiában is. A nemzetséghez tartozó fajok közül ez a legismertebb.

Zöld küllőA zöldküllő éppoly élénk, éppoly játékos, éppoly óvatos és nyugtalan, mint többi rokona. Éppen olyan jól kúszik is, de a földön való járásban túltesz a többi középeurópai fajokon. Ennek ugyanis bőven akad dolga a földön, s itt igen ügyesen ugrál. Nem nagyon válogatós, de azért a vöröshangyát mégis mindennél jobban szereti, s ennek a kedvéért a mezőkön jókora területet bejár. A hangyafogásban valamennyi többi harkálynál ügyesebb, mert nyelve aránylag hosszabb. Még télen át is fölkutatja a hangyabolyokat. Mivel télen a hangyák igen mélyen vannak a földben, ilyenkor az éhes zöldharkálynak fészekodvához hasonló, néha 30 cm mély lyukat is kell vájnia, hogy a megmerevedve telelő hangyákhoz hozzáférhessen. Mivel télen a falvakat, meg majorokat is fel szokta keresni, megeshetik, hogy emberi tulajdonban is kárt tehet. Eltekintve attól, hogy féregkutatása közben a vályogfalakat, szalmatetőt széjjelvagdalja, hébe-hóba egy-egy kaptár falát is átvágja, s a méhek között jókora pusztítást visz véghez. A növényi táplálékot se veti meg egészen.

Zöld küllőRagadozó madaraink közül csak a héját tekinthetjük komoly ellenségének. A nemes sólymokkal szemben, amelyek tudvalevőleg csak repülő madarat tudnak megfogni, a fatörzsek mindig biztosan megvédik; mihelyt ilyen ellenséget lát, rögtön rászáll valami törzsre, amelyen csakis az annyira ügyes héja tudja elcsípni.
Valamennyi ellenségénél többet árt neki a tél. Ha a földet vastag hóréteg fedi, hamar felkopik az álla, s csak ott, ahol nagy, korhatag fák a belsejükben levő sok féreggel elegendő táplálékot adnak neki, csak ott bírja ki baj nélkül a barátságtalan évszakot.
Táplálékát főleg hangyák alkotják és pedig leginkább az apróbb fajok, mint pl. a Lasius niger, melyből néha 400–600 darabot is fogyaszt egyetlen lakoma alkalmával. Lótetűt is fogdos, a télire összerakott kukoricaszár-asztagokból kivagdossa a kukoricamoly álcáit, de hasznát leginkább a gyümölcsösben érvényesíti, mert nemcsak irtja a veszedelmes rovarokat, hanem működésével rá is tereli a kertész figyelmét a beteg, rovaroktól megtámadott törzsekre s ezáltal idején való megvédésére fölhívja a figyelmét.

[ Hallgassa meg a zöld küllő énekét ]

 

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés