Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Bethlen Admin @ 2009. október 25. - 16:35 :: 11936 megtekintés :: Biológia

Csilp-csalp füzikeElterjedés: Eurázsiai elterjedésű faj. Skandinávia északi, valamint Spanyolország és Görögország déli területeinek kivételével egész Európában költ. Hazánkban általánosan elterjedt, a számára alkalmas helyeken mindenütt előfordul.

Fészkelőhely: A ritkás tisztásokkal tarkított, aljnövényzetben gazdag erdőket részesíti előnyben. Kedveli az ártéri erdőket, a víz közelségét, a hegyvidéken is elsősorban a nedves talajú erdőészekben, patakok közelében telepszik meg. A zárt bükkösöket és a nagy, összefüggő nádasokat kerüli, bár a bokrosok közé ékelődött kisebb nádfoltokban szívesen fészkel.

Költési idő: Április közepén kezdi építeni fészkét, és a hónap utolsó napjaiban rakja le tojásait. Május első felében fészekalja mindig teljes, de előfordulnak korábbi fészkelések is. A fiatalok május végén, június elején válnak önállóvá, az öregek ezután másodszor is költenek. Előfordul, hogy az első fészekalj pusztulása esetén a másodköltés elmarad, és csak pótköltésük van.

Fészkelés: Tavasszal először a hímek érkeznek meg a költőhelyre, de a fészek helyét a néhány nappal később érkező tojó választja ki, és egyedül ő épít. A hím csak a fán énekelve, ágról ágra ugrálva kíséri párját, amely az aljnövényzet takarásában óvatosan hordja a fészekanyagot. Gömb alakú fészkének külső részét - a környezettől függően - száraz falevelekből, erősebb fűszálakból és egyéb növényi részekből 6-10 nap alatt készíti el, belül tollakkal gondosan béleli. A kész fészekbe csak egy szűk nyílás vezet. Az elég nagy, boltozatos fészket mesterien elrejti egy fűcsomó alá, csalán, szederinda vagy más hasonló aljnövényzet közé. A fészek mindig földközelben, rendszerint a talajon vagy néhány centiméterrel a talajszint felett épül. A fészekalja 5-6 (ritkán 4) tojásból áll. A kotlási idő általában 12-14 nap. A tojó a teljes fészekaljon kezdi a kotlást, ezért a fiókák szinte egyszerre kelnek ki. 10-13 napig maradnak a fészekben. A fiókák etetésében mindkét szülő részt vesz. Néha még röpképességük elérése előtt elhagyják a fészket, és a közelben meghúzódva az aljnövényzetben, egy bokor ágán várják az eleséggel érkező szülőket, amelyek néhány napig még tovább etetik őket.

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés