Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Gál Ildikó @ 2010. február 12. - 8:45 :: 11766 megtekintés :: Biológia

 

 

 

 

 

A FEKETE RIGÓ

 

Turdus merula

 

Egyéb neve: rézorrú rigó

 

Leirás

A hímje tiszta fekete; szeme finom aranysárga szegéssel; csõre aranysárga; lába feketés. A tojó barnafekete, álla fehéres, melle szennyes, homályos foltokkal; csõre barna, lába is ily színû. A hím a szép feketeséget csak harmadik életévében kapja meg. Fészkét bokrok és fák sûrûségébe és jól elrejtve rakja, legfõképpen mohából, finom ágacskákból, zuzmókból, belõl pedig földdel, elegyes mohával kitapasztja, aztán szõrökkel kibéleli. A fészek erõs építmény. Fészekalja négy, ritkán hat tojás, mely halaványan zöldes, halavány rozsdás és ibolyás szeplõzettel.

 

Élete módja

Nagyon eleven, kedves madár, az erdõszélek bokrainak és a tisztásoknak igazi ékessége, mely alkonyat beköszöntése elõtt más rigófélékkel kiszáll a tisztásra és ugrálva, tippegetve, lépkedve és szedegetve gyönyörködteti az ember szemét. Buzgón szedi a földigilisztát és minden kártékony bogárságot. Aztán felkap bokor tetejére, fák kiálló ágaira és messze hallható, tiszta hangon hallatja énekét, mely andalítóan hat az emberre. Õszkor bogyókra is rájár, néha a gyümölcsre is, de óvatos madár létére, könnyen elzavarható. Szóval, hasznos madár s a táj ékessége tollával, szavával.

 

Ezt a fajt szedik ki leginkább fészkébõl, felnevelik és a hímeket jó áron adogatják el, mert szépen tanulja meg még a sípláda után is a dalt; de mert könnyen tanul, bizony a legszebb nótába is belérecscsent egy kis taliganyikorgással. Ám ez is kedves, mert nagyon mulattató. Messze külföldön a feketerigó városi madárrá nevelkedett; ott, a hol jószívû emberek télen át enyhítik nyomorát, rendesen adogatva neki egy kis lisztesférget, vagdalt húst és szárított hangyatojást. Ilyen helyeken még a vadszõlõvel befuttatott ablak közelébe is építi fészkét. Télire el sem vándorol!

 

Bezzeg nálunk! Miért is neveljük ivadékunkat úgy, hogy rigót látva kõhöz kap!

 

Herman Ottó

 

 

 

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés