Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Gál Ildikó @ 2010. február 12. - 11:15 :: 12157 megtekintés :: Biológia

SZÉNCINEGE

Parus major

küncsics, tökcinege, szegcinege, tükrös cin, szenes cin, cince  

Leírása

Veréb nagyságú, nagyon eleven madár. Feje búbja, tarkója, torka fekete s a fehér pofát szélesen kantározza, a kantártól a has közepén is végig széles fekete szügyellőpászta. Dolmánya elevenzöldes, farcsíkja, farka és szárnya szilvakék; a szárnyon fehéres rovott csík. Hasa a szügyellőpásztától kétoldalt szép elevenensárga. Csőre rövid, erős, búzaszem alakú, barnás színű; erős lába kékes. Fészkét nagyon finoman, és leginkább oly odvakba rakja, amelyek szűk bejáróval bírnak, néha elhagyott méhes üres köpüjébe is. Fészekalja nyolc, tizenkét, nagynéha tizenöt is; a formás tojáskák tisztafehér alapon szép rozsdaszínű, sűrű szeplőzéssel.

Életmódja

Hasznosságban és elevenségben ez a cinegék vezére. Nyugtalan, dolgos, hangos és mindig jókedvű; hajnaltól napestig folyton munkálkodó. Megragad az ágacska legvégén, fejjel lefelé és vizsgálja a koronarügyet, vajon nem rontja-e valami gonosz nyű vagy bogár? Megtapad még a falon is, csak egy kicsit ripacsos legyen; búvja az odvakat, zúgokat, ahova csak fér, és mindenütt üldözi a rovarságot; hozzá mintha sohasem tudna jóllakni, folyton keres és folyton eszik.  Nem sokat törődik az emberrel, bátran bejön az eresz alá, néha rászáll még a verőcére is; az ablakdeszkára kerülve benéz a szobába. Ez a bátorsága, mely egy kicsikét szemtelen, könnyen dönti veszedelembe, no meg határtalan kiváncsisága is.
Egy kis faggyúcska miatt azonnal rajtaveszt a bodzakalitkán vagy a fogósan felállított tökön. De ugyanennek a tulajdonságnak köszöni nagy népszerűségét is. Az ő szavát érti a magyarság leginkább. Ő hirdeti a szőlőnyitást Borsodban, mondván tavaszkor: "Nyitni kék, nyitni kék, nyitni kék"!
Torockón pedig azt kiáltja a rest leánynak, ki nem szőtt és nem font a télen, úgy, hogy tavaszra kirongyosodik: "Küncsics, küncsics, küncsics"!
Minden védelmet érdemlő, szép és jó madárka.

 

(Herman Ottó: A madarak hasznáról és káráról.)

 

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés