Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Gál Ildikó @ 2010. május 6. - 11:52 :: 11974 megtekintés :: Biológia

Erdei pinty

 

 
Erdei pinty (Fringilla coelebs) vagy pintyőke, árvapinty, síró pinty, borpinty stb.: a valódi pintyek három faja közül az egyik.
   Március 10-e tájt érkezik hazánkba, s mindenütt fellelhető, ahol legalább néhány fa koronája védelmet nyújthat számára.
   Díszes, nagyon szépen éneklő madarunk. Érdekes, hogy jókedvében pink-pink-nek hangzó hangokat hallat. Röptében pjü-pjü kiáltásokat ad. A hím revírt jelző, ún. esőhívó hangja viszont egyénileg nagyon eltérő. Változatos futamokból áll, ám a zenei szakember hamar felismeri, hogy szigorú szabályok érvényesülnek a dallamok felépítésében.
   A hím mintha kékesszürke sapkát viselne. A háta sötétbarna, a farcsíkja zöldesszürke. A test alsó része - a begyet, az arci részt, ill. a fültájékot és a torkot is hozzáértve - borpiros. A középső szárnyfedőtollak fehérek. A két szélső kormánytoll csaknem fehér, a többi szürke.
   15-16 cm nagyságú, 20-26 g súlyú. A farok 63-68 mm. A csüd 17-19 mm hosszú. A csőr 13-14 mm-es.
   Évente 2-3 alkalommal költ. A tojás kékesszürke, de a rajzolata barnásvörös. A kotlási idő 12-13 nap. A fészkét előszeretettel álcázza zuzmóval v. pókhálóval. Az első fészekalj áprilisban, az utolsó június végén hagyja el a fészket. Egy-egy költés 4-6 fiókából áll.
   Tápláléka: rügyek, magvak, gyümölcsök, rovarok. Meg kell említeni, hogy a fiókái számára leginkább a földön gyűjt rovarokat. Télen ráfanyalodik a magvakra is.
   Viszonylag könnyen tartható. Régen, a múlt század végén és a XX. szd. elején még komoly hagyományai voltak a pinty énekversenyeknek.
   A hozzáértő szakemberek osztályozták a madarakat a strófáik, a "verésük" szerint. Az erdei pinty verése februárban kezdődik, amit januárban a beszéd, a "dichtolás" előz meg. Az erdei pinty verése júliusig tart.
   A jó verésű hímeket felhasználták a fiatalok tanítására, és nagy értékként becsültek meg.
   Ennek azért volt nagy jelentősége, mert az erdei pinty öröklött hangutánzó képessége bizonyítottan nagy, viszont tudni kell, hogy csak a sajátos faji énekéhez illeszkedő dallamokat tanulja el.
   Védett, az eszmei értéke: 10 000 Ft.

 
Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés