Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Bethlen Admin @ 2007. március 4. - 19:12 :: 12126 megtekintés :: Biológia

„Mindent meg kell simogatni,
A hiénákat, a békákat is.”

Iskolánkban, a Bethlen Gábor Újreál Gimnáziumban a tananyag fontos része a környezet- és természetvédelem, valamint a környezeti nevelés a rendszeres terepgyakorlatokon, a természetbúvár szakkörön. E szakkör jelmondata a fenti, József Attilától származó gondolat, s szándéka, hogy a gyerekeket kicsalogassa a négy fal közül, megismertesse őket a minket körülvevő természet apróbb és nagyobb csodáival, titkaival, szépségével. Megtapasztalni, megismerni, megszeretni - e három lépcsőfok után juthatunk el célunkhoz, hogy kialakuljon a gyerekekben az igény arra, hogy meg is kell óvniuk természeti kincseinket.

Szakkörünk március elejei kirándulásán békamentő-expedíciót szerveztünk Farmosra.

Hogy miért és mitől is kell a kétéltűeket mentenünk?

A barna ásóbékák élete az évezredek folyamán különleges módon alakult. A telet a száraz homokos talajban töltik mélyen a földbe ásva magukat, viszont a szaporodáshoz szükségük van még a vízre. Ezért tavasszal - mikor is az összes lény a Földön szerelembe esik - el kell jutniuk a tavakhoz, mocsarakhoz, de vonulási útjukat gyakran keresztezi főút. S miközben a brekik az úttesten szépen, lassan átugrabugrálnak, azon autók is közlekednek, s a békákat tömegesen gázolják halálra, épp mielőtt szaporodni tudnának. Ezt a nagyon komoly természetvédelmi problémát orvosolandó, a tápiómenti természetvédők Farmos határában, a 311-es műút mentén már 3. éve terelő kerítést állítanak fel, s e mentén a földbe vödröket ásnak a vándorló békák összegyűjtésére. Reggelente végigjárják az útvonalat, a kétéltűeket kiszedegetik a vödrökből és átviszik őket az út és a vasút túloldalára, ahol már önfeledten véghez vihetik az élet által rájuk kirótt feladatot. Tavaly tavasszal így több, mint 35.000 békát mentettek meg a gázolástól!

Egy ilyen reggeli béka-őrjáratot végzett iskolánk e hidegvérű jószágok iránt vonzalmat érző diák csapata. A lelkesedést nem csökkentette a hideg, metsző pusztai szél, és az sem, hogy a vödrök alján lévő kézdermesztő sárból is elő kellett a bepotyogott, s magukat elásó békákat „varázsolni”. Az edényekben főképp barna ásóbékák várakoztak, de találtunk levelibékákat, megcsodáltunk néhány gyönyörű, riasztószínben pompázó vöröshasú unkát, kézbe foghattuk a mesebeli sárkányok egyfejű, miniatűr változatát egy tarajos gőte személyében, s még egy aprócska cickány is „horogra akadt”. Megtapasztaltuk, hogy az ásóbékák nem hangosan brekegő szerenádozók, ők jóval szemérmesebbek, halkabbak: mély, finom kattogó hangot hallatnak.

A kétéltűek mennyisége minden várakozásunkat felülmúlta: e délelőttön 947 brekit vettünk kézbe, s vittünk át az úton, vasúton a már biztonságos, mocsaras petézőhelyekre. S jónéhányukat, megfogadván József Attila szavait, meg is simogattuk…

Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés