Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Administrator Account @ 2013. április 9. - 9:48 :: 22832 megtekintés :: Bethlen (Általános), Bethlen (Gimnázium), Általános információk, Biológia

Március 23-án szombaton Hetzl Andrea tanárnővel elmentünk megnézni a Dél-pesti Szennyvíztisztító telepet. Reggel kilenckor volt a találkozó az Etele-téren a 103-as busz megállójánál, de aki autóval akart menni, annak kicsit később 10 órakor kellett a szennyvíztisztító bejáratánál állni.
Mikor megérkeztünk, egy vezetővel és pár másik csoporttal elindultunk bejárni a telepet. Első állomásunk a telep hátsó részében volt. Bementünk a fedett előmechanikai tisztítóba. Itt megfigyelhettük a szennyvíztisztítás első lépéseit. A már nagyobb szennyeződésektől megtisztított víz alig 1 méterre zubogott a lábunk alatt…
Ezután továbbhaladtunk az üvegházakhoz. A kinti hidegből bementünk a fülledt levegőjű házba, ahol a víz ismét alattunk folyt el. A növények szabályos sorokban helyezkedtek el, a gyökereik 0,5-1,5 m mélyen lenyúltak a vízbe, amivel tovább tisztították azt.
Következő állomásunk egy utóülepítő medence volt, aminek legmélyebb pontja 5-6 méteres. Itt a víz alján felgyülemlett iszapot választják le.
Az utolsó helyszín az iszaprothasztóknál volt. Ezek óriási tartályok, amelyekbe a leválasztott iszapot rothasztják. Kétféle tartály van, az egyikben 37, a másikban 55 °C-on rothasztanak.
Eközben a megtisztított szennyvíz egy fertőtlenítő UV-berendezésen keresztülhaladva a Ráckevei-Soroksári Duna-ágba folyik.
A hideg ellenére jól éreztük magunkat és most már azt is tudjuk, hogyan tisztul a szennyvíz.


Székely Flóra és Szabó Adél 8.b