Bethlen Gábor Általános Iskola és Újreál Gimnázium
Bethlen - Általános Iskola Bethlen - Gimnázium Bethlen - Keveháza utcai telephely Bethlen - Kincskereső tagiskola
Tanáraink
Közzétételi lista
Ökoiskola

Andromeda Travel

Vida Fitness


Hírek
Szerző: Administrator Account @ 2011. április 8. - 11:46 :: 14511 megtekintés :: Bethlen (Általános), Bethlen (Gimnázium), Általános információk
A 19-20. század fordulójának Magyarországában külön színfoltot adtak a szellemi életnek a kávéházak, melyek többsége már ekkor több évtizedes múltra tekinthetett vissza ( pl. : Pilvax ). Külön kultúráról is beszélhetünk esetükben. Nemcsak a kávé fogyasztásának esztétikus és hangulatos légkörét jelentették, hanem számos szellemi vita, irodalmi alkotás vagy éppen az újságírás legújabb témáinak és formáinak ihlető helyei voltak. Sőt ! Témaként is szolgált ez a külön kis világ több író, költő vagy éppen színpadi szerző számára, s nem egy slágerré vált dal, dalmű részlete is innen nyerte színét, „zamatát” – csakúgy, mint az itt fogyasztott gőzölgő kávé. Szinte minden foglalkozás, csoport, társadalmi réteg megtalálta a neki való helyet, akár a Belvárosban ( pl. : Central, New York , Japán ), akár a külsőbb kerületek központjaiban, és persze Budán is ( pl. : Hadik ).
Az immár világvárosi rangra emelkedett Budapesten kívül számos vidéki város is büszkélkedhetett ( pl. Szeged, Kecskemét, Kolozsvár ), s bár követték a példaként álló fővárosi helyeket, mégis egyéni vonásokat is hoztak a helyi kulturális életbe.
A humán csoporttal e témát is feldolgoztuk irodalomi óráinkon, több írói és költői nemzedékkel példázva, alkotásokon keresztül is elemezve ennek a sajátos világnak alakulását, és mai újbóli virágzását. Na, persze, a szemléltetés itt is fontos és jobban is érthető egy-egy témakör és mű, ha átélésre is van mód. Mi a Hadik Kávéházban éltük át ezt… ajánljuk másoknak is !
Biológia Ének Fizika Földrajz
Kémia Matematika Történelem Irodalom
Angol Német Francia Informatika
Testnevelés Társadalomismeret

Elektronikus ellenőrzőkönyv

1. évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam
5. évfolyam 6. évfolyam 7. évfolyam 8. évfolyam
9. évfolyam 10. évfolyam 11. évfolyam 12. évfolyam

Ökoiskola

Felvételi információs központ

Iskolai étkezés

Képajánló
IMG_2289
IMG_8372
SAM_3709